Potetmos

Vi er veldig glad i potetmos, hjemmelagd og litt heftig, og med masse hvitløk. Og så er vi sultne før vi starter, så det blir alltid for mye. Men potetmosrester er fantastisk mat! Her er noen gode tips som gjør gårsdagens potetmos til dagens festmat! Ta en potet da!

Oppskriftene er for to, sånn omtrent.

Potetmos

Det er enkelt. Kok to-tre poteter pr person, regn med litt mer enn hvis du bare skal spise dem som de er. Ikke ha salt i vannet. Du kan godt dele potene i biter så det koker fortere. Når de er kokt, moser du dem med en gaffel (eller hvis du har en moser, kan du bruke den). Tilsett et fedd hakket hvitløk, et par spiseskjeer meierismør, og en desiliter creme fraiche. Rør i salt (en ts) til slutt. (Saltet gjør mosen litt «limete», så det er det siste som skal i.

Potetlapper

Du trenger:
Nok potetmos til 2
2 egg
Litt osterester er bra, en neve revet mozzarella eller litt parmesan
litt salt
1 ss hakket gressløk eller vårløk
Smør til steking

Visp eggene og gressløken inn i potetmosen, hvis du er på tur, kan du spare oppvask med å blande ingrediensene i en plastpose. Form massen til små kaker, som kjøttkaker. Stek dem i smør på en panne med non-stick belegg, det svir seg lett. Bruk gjerne litt lav varme, eller; prøv deg fram!

Dette kan du bruke som tilbehør til omtrent alt.

Cullen skink – erke-engelsk pubgrub

Du trenger:
Nok potetmos til to
1/2 kg røkt hyse eller torsk
1 liten løk, hakket
3-4 dl melk
1 laubærblad
Litt hakket persille

Kok fisken med laubærbladet (trekke like under kokepunkt i 4-5 minutter). Ta vare på kraften. Rens fisken, slik at det ikke er skinn og bein, og del den i biter.
La fisken surre noen minutter på svak varme i pannen med løken og en dæsj pepper. Ha i melk, og varm opp. Så blander du inn potetmosen, forsiktig, så ikke alt går i stykker. Smak til med salt. Ha persille over til slutt, og server med litt brød.

Potet og purreløksuppe

Du trenger:
Potetmosrester
1 liten purre, skåret i ringer
5-7 dl kyllingkraft
Litt finhakket persille
Salt og pepper
Litt sprøstekt bacon

Stek purreløken myk i litt olivelolje i ei gryte. Ha over kraften, dersom du bruker terninger, må du passe på å ikke tilsette for mye salt. Når kraften er varm, tilsetter du potetmosrester, ta i litt og litt. Dette skal bli tykt, men det er en suppe. Når du ser at konsistensen er passe, blander du alt med en stavmikser (ja, den MÅ være med på tur).
Smak til med salt og pepper. Ha i suppeskåler med sprøstekt bacon over, og persilledryss. Stekt brød, enten krutonger eller hjemmelagd, er også godt!

Vil du ha flere oppskrifter? Da er det bare å sikre seg et eksemplar av boka 🙂 Du vippser, jeg sender dagen etterpå. Klikk her for å kjøpe boka.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s