Smake på vin?

Når du smaker på vin, er det viktig å tenke på hva du liker. Det er helt sikkert at dersom du har en aversjon mot en spesiell luft, og vinen lukter slik, så går det ikke så bra.

Det står alltid en bøtte til å spytte i, men det er helt greit å drikke også. I hvert fall om du ikke kjører!

Hvordan smaker vi på vin?

Dersom du er på vingårdsbesøk, eller i en butikk og smaker, får du en liten skvett i glasset. Ideen er nettopp å smake, ikke å drikke et helt glass. For å få et førsteinntrykk, må du bruke nesen og lukte. Hvilken duft er mest fremtredende? Kan du lukte mer enn en ting?

Mange viner krever litt luft før den fulle aromaen kommer fram, spesielt røde, og jo eldre vinen er, desto viktigere er det med luft. Det er derfor folk snurrer på glasset, og står du der med et godt glass, kan du godt snurre på det, etter første lukteprøve. Lukt igjen, og sjekk om du kjenner forskjell?

Så smaker du. Dette er så komplekst at det føles som helligbrøde å prøve å forklare det her. Smaken er sammensatt av utrolig mange kombinasjoner. Men det viktigste er disse: Surt, søtt, salt, bittert og umami. Husk at hele munnen er et smaksorgan, og at surt smaker annerledes, alt etter hvor på tungen smaken treffer!

Smak gjerne flere ganger, og tenk etter om vinen forandrer seg. Er dere to, så snakk om det, det kan være nyttig. Kjenner dere de samme tingene? Et hint av vanilje, eller sitrus? Er det en kompleks smak, er det en enkel vin, tenker du at dette er til gullrekka på fredagskvelden, eller til lammesteik?

Det viktigste er allikevel til slutt om du liker det du smaker på. Og dette er en øvingssak, det tar noen år å bli ordentlig god!

Et lite tips til slutt. Når du blir bedt om å smake på vin på en restaurant, er det ikke denne metoden du skal bruke. Poenget med smaking (og lukting) da, er å kjenne etter om vinen er i orden, at den ikke er skjemt.

Vil du ha flere oppskrifter? Da er det bare å sikre seg et eksemplar av boka 🙂 Du vippser, jeg sender dagen etterpå. Klikk her for å kjøpe boka.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s