Vår! Og vin!

Jeg jubler når det er vår. Sånn ordentlig seriøst. Jeg nyter våren. Nyser, hoster, klør i øynene. Men nyter allikevel! Det er som om jeg tiner opp og blir en mer varm person.

I dag handler det om vin. De rike vinene til å få varmen av, får stå i kjelleren til høsten. Nå gjelder det å finne de fine lyse som passer til våren, til vårmat, til lettere måltider, eller kanskje bare til å drikke uten noe som helst.

alsace

Her er noen få favoritter, hvis du vil ha noe sprettent til fredagen:

Hvitt

Jeg er glad i hvite viner, og vi drikke mye hvitt. Kanskje mest fordi det stort sett er kaldt og friskt. Første gang vi var i Alsace, var jeg ikke overbegeistret, det vil si, de første to minuttene, var jeg ikke overbegeistret. Så ble jeg veldig begeistret. Alsace har alt. Fra de søteste søte til knusktørre rieslinger. Muscat er det søteste, som egner seg som dessertvin. Gewürztraminer er også søtt, men kan være friskt og fruktig. Pinot blanc nærmer seg mer halvtørr, og riesling er på sitt beste knusktørr med omtrent ingenting sukker.

Vinmonopolet har masse bra Alsace-viner. Som vanlig er det slik at du får det du betaler for. Her er en lenke til noen av mine favoritter, produsenten Emile Beyer er alltid bankers. 

Rødt

Alsace har gode røde også. Men vi flytter oss litt til et distrikt som er undervurdert. De fleste kjenner til Beaujolais Noveau, den første vinen fra distriktet som åpnes hvert år i november. Den gir en pekepinn om hvordan årets produksjon har gått. Vanligvis må du ha en godt utviklet gane og smakssans for å klare å få noe ut av det, stort sett smaker det litt gjær, litt bobler, litt syre. Det er for særinger, egentlig. Men distriktet Beaujolais har masse annet å tilby, og her er det noen skatter. Rimelige er det også! Det er hele ti forskjellige Cru (områder, egentlig), fra Beaujolais, selv har jeg mest sans for Julienas, Morgon, Saint-Amour og Fleurie. Disse vinene passer veldig godt til fisk, det er ikke sånn at rødt er til kjøtt og hvitt til fisk, nemlig. De kan også gå til lyst kjøtt som kylling og svin. Kun en druetype brukes her, den heter Gamay, og den gir litt tørre røde viner, med fruktighet og ikke så mye fylde. Her er utvalget på vinmonopolet.

Ha en flott helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s