Bobilkokkens sommerfest

Sommerfest er tradisjon hos oss, vi samler alle som kan, hjemme hos oss på Høle. Vi er utrolig heldige, barn og barnebarn, tantebarn, søsken og så videre. For en rikdom det er å ha en stor familie!

I år var vi omtrent 17, og alle er glade i mat. Midt i blinken for meg det! Noen foreslo at jeg jo kunne be folk om å ta med litt mat hver. Så ville det jo bli bra. Liksom.

Det er ikke det at de andre i familien ikke kan lage mat altså. Det er bare det at jeg syns det er så kjekt selv. Her er menyen:

  • Tsatsiki
  • Pesto
  • Quiche (pai med tomater, pinjenøtter, spinat og mozzarella
  • Terrine med chevre og grilla paprika
  • Laks og rekemousse med appelsin og agurklokk
  • Focaccia
  • Bouillabaisse (fransk fiskesuppe)
  • En stor bolle salat

Vi hadde sykt mye god champagne, så det er snart på tide med påfyll (reiser på lørdag) 🙂 Ellers ble det ikke så mye rester! Oppskriftene er nedover her.

_20A0899
Salat skal være knasende sprø med friske ingredienser. Nesten ingen grenser for hva som kan gå i, men verken hermetisk ananas eller mais finner du hos meg. (Foto: Maria Amanda Dirdal)

Quiche

Denne quichen er inspirert av en fransk oppskrift jeg fant for en god stund siden. Det er enklere enn det høres ut.

Du trenger:
1 tertedeig, ferdig fra butikken
5 egg
5 små tomater delt i to
200 g frisk spinat
60 g ristede pinjenøtter (enkelt å riste litt i ovnen på 200 grader i maks 5 minutt)
120 g mozzarella

Slik gjør du:
Ha tertedeigen i formen og prikk med en gaffel. Dette er for at deigen skal få luft, og ikke heve seg. Visp sammen eggene. Ha spinatbladene i bunn, og ha så i eggene. Osten kommer til på toppen, og så pinjenøttene og tomatene oppå osten igjen. Nederst i ovnen, sånn omtrent en halv time, 220 grader.

_20A0907
Broderen bidro med eggevisping, så han fikk være med på bildet. (Foto: Maria Amanda Dirdal)

Drømmemousse

_20A0910

Har du noen gang tenkt på at appelsin og agurk er godt sammen?
Du trenger:
6 plater gelatin
300 g reker
80-100 g røkt laks
3 dl fløte
1 agurk
1 appelsin
salt og pepper

Slik gjør du:
Kutt agurk i små biter. Del opp rekene og røykelaksen i biter. Riv skallet av appelsinen på et rivjern. Del appelsinen i to, og skjær av en hel skive. Press appelsinjuicen i ei gryte. Appelsinskiven skjæres opp og has i en glassbolle med agurken og det revne skallet. Legg gelatinplatene i kaldt vann slik at de blir myke. Rist av vannet, og ha dem i juicen. Varm opp forsiktig, og rør rundt til platene er løst opp. Halve blandingen skal i agurk og appelsinblandingen, resten skal i blandingen med reken og fløten. Det skal passe, sånn omtrent å først ha agurkblandingen i bollen, og så ha moussen over. La moussen være på vei til å bli stiv, før du heller den over, så klarer du å ha det delt i to liksom 🙂
Dypp bollen i varmt vann før du vender det på et fat.

_MG_0367
Spennende blandinger her, appelsin, reker, salt røkt laks… nam! 

Terrine med chevre

_MG_0384
Terrine med chevre og grilla paprika!

Dette fikk også bein å gå på… Naturlig nok! Paprika er undervurdert, og passer ikke bare til en skive med gulost altså! Du trenger: 3 av hver farge paprika600 g chevre1,5 dl creme fraiche1 dl melk eller fløte5 plater gelatinLitt hakket dill1 liten håndfull hakket koriander1 håndfull valnøttersalt og pepperSlik gjør du: Sett ovnen (eller grillen) på full guffe, del paprikaene i to, og legg dem under grillen. De skal bli svarte oppå. Ta dem ut, og begynn å skrelle dem med en gang. Skinnet glir lett av, og fingrene blir godt varme. Ikke gi deg… Går ikke skinnet av, må du gi dem en omgang til i ovnen. Bland chevre, creme fraîche, fløte og krydder godt. Ha gelatinplatene i kaldt vann, til de er mye. Ha dem så i litt kokende vann, slik at det løser seg opp. Bland det i osteblandingen. I en liten brødform, ha paprika i strimler, ost, nøtter, koriander, dill, paprika igjen, mer ost, og så videre i formen. La stå til dagen etter. Dypp kort i varmt vann før du vender formen på et fat. Pynt gjerne med mer dill, eller annet grønt.

Bouillabaisse à bobilkokken 🙂

_MG_0394

Dette trenger du:
Fisk – 150 til 200 g per person
Reker til pynt
1 dl fløte
1 løk
3 fedd hvitløk
1/2 til 1 rød chili
2 ss tomatpuré
1 liten boks tomat
3-4 tomater, hakket
1 terning fiskebuljong
1 liter vann
Dill
Persille
2 ss paprikapulver
1-2 ss spisskumen
1 stjerneanis
1 laubærblad
salt og pepper

Slik gjør du:
Hakk løk, hvitløk og chili, og stek det mykt i litt olivenolje. Ha i tomatpuré, tomatboks, krydder og fiskebuljong. La dette stå på svar varme og småkoke, en stund, sånn omtrent en time.
Like før servering, ha i fisken, samt dill og gressløk. Ha i fløten, og huske å smake. Salt og pepper og reker helt til slutt!

Bon apetit! Nå stikker vi til Frankrike!

Vil du ha flere oppskrifter? Da er det bare å sikre seg et eksemplar av boka 🙂 Du vippser, jeg sender dagen etterpå. Klikk her for å kjøpe boka.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s